Úprava stravovania a celkovej životosprávy pacienta s hypertenziou je absolútnym základom liečby. Bez zdravého stravovania a návykov bude pacient liečený vždy len napoly. V tomto článku Vám poradíme aké pravidlá treba dodržovať pri nákupe a príprave potravín a nápojov.
Pri liečbe hypertenzie platí týchto základných 5 pravidiel:
menej soli – základné pravidlo!
obmedziť tukov
menej kávy
menej alebo žiadny alkohol
menej čierneho čaju alebo ho nahradiť inými druhmi
Menej soli?
Menej soli znamená, že pacient si prestane prisoľovať jedno a udržíte prísun soli na zdravých 2-3 g na deň. Priemerný Európan používa dnes bežne 3–6 g soli na deň.
Väčšina soli prijímanej počas dňa pochádza väčšinou z továrensky spracovaných potravín. Preto treba výrazne obmedziť nákup polotovarov alebo hotových jedál, ako sú napríklad salámy, paštéty, zelenina v slanom náleve, solené ryby, slané sušienky, čipsy, slané korenie (s obsahom glutamátu – napr. známa Vegeta), polievky v prášku, konzervy, jedlo z fast foodov.
Nový jedálniček
Základom jedálneho lístka by sa mali stať obilniny, ovocie a zelenina. Obilné vločky, sója a sójové produkty sú známe, že pozitívne vplývajú na krvný tlak a preto sa odporúča ich pravidelná konzumácia. Taktiež dôležitým zdrojom vlákniny, vitamínov a dôležitých minerálov je zelenina; obsahuje mimo iného i draslík, ktorý prispieva k udržaniu krvného tlaku na normálnych hodnotách. Zo zeleniny sa preto odporúča jesť najmä surový zeler, baklažán, uhorky, cviklu, petržlenovú vňať, pór, cibuľu a cesnak, najlepšie v surovom, nie moc prevarenom stave pre zachovanie dôležitých živín. Z ovocia by hypertonici (ľudia postihnutý vysokým krvným tlakom) zaradiť do jedálneho lístka grepfrujt (z dôvodu nadmernej prítomnosti draslíka), egreše, jablká, banány, avokádo alebo mango. Jesť treba minimálne päť kúskov ovocia alebo zeleniny denne.
Taktiež treba zabudnúť na slaninu a všetko mastné a preto je treba si vyberať mäso chudé, alebo odstrániť jeho mastné časti. Z mliečnych výrobkov je dobré sa zamerať na tie nízkotučné, tzv. „light“. Zníženie príjmu tukov vyplýva hlavne z nutnosti znížiť nadváhu a cholesterol v tele. V žiadnom prípade to neznamená, že zo svojho jedálneho lístka celkom vylúčite tuky. Dôležité je vymeniť jeden typ tukov za iný, zdravší: konkrétne sa jedná o živočíšne tuky ako sú napr. maslo, masť, slanina, škvarky, bôčik za rastlinné tuky slnečnicový olej, olivový olej, sójový olej.
Aké potraviny znižujú krvný tlak?
Pri pravidelnej konzumácií sú to hlavne:
cesnak – okrem znižovania krvného tlaku taktiež povzbudzuje imunitné bunky k rýchlejšiemu deleniu a väčšej aktivite, znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Má vysoký obsah vitamínu A, B1, B2 a C.
petržlen – na vitamín C, provitamín A, železo, vápnik,draslík, fosfor, horčík, síru a kremeň. Vysoký obsah železa v petržlene zabraňuje chudokrvnosti.
citrusové plody ako napr. citróny a grapefruit
zeler
uhorková šťava alebo šťava z červenej repy
jablká, banány
zelený alebo biely čaj – ak ste milovníci čaju a nedokážete si ho odoprieť, naučte sa piť zelený alebo biely čaj. Tieto druhy čaju obsahujú menej kofeínu ako čierny čaj.
med, obilné vločky – veľmi chutné jedno si pripravíte zmiešaním obilných vločiek a nízkotučného bieleho jogurtu s trochou medu a ovocia.
Rady na záver:
netreba sa unáhliť, celkové denné množstvo soli a tukov znižovať postupne!
chýbajúcu slanú chuť z dôvodu zníženia soli pomáhajú čiastočne nahradiť bylinky alebo korenie
prílohy ako zemiaky či ryža čiastočne nahradiť čerstvou zeleninou
výber správnej minerálky je dôležitý (s menším obsahom soli a minerálov)
klasickú kávu nahradiť kávou bez kofeínu
síce je treba alkohol úplne vynechať, ale pri rôznych spoločenských akciách je to ťažko možné. V takých prípadoch je dobré piť alkohol pomaly a postupne
domáca strava je síce časovo náročnejšia na prípravu ale definitívne zdravšia
ryby sa dajú vykostiť a upraviť podobne ako iné druhy bieleho mäsa
Autobazár, auto inzercia zadarmo – autopredam.sk