Zo všetkých strán počúvame, aký je alkohol nezdravý a nebezpečný. Avšak jeden pohárik kvalitného červeného vínka Vám nielenže neublíži, ale naopak, môže Vám napomôcť cítiť sa lepšie a zdravšie. Červené víno totiž obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok, ktoré využívali už naši predkovia viac ako 5000 rokov pred našim letopočtom.
Zázračné látky vo víne
Hneď na začiatku nášho článku Vás upozorníme, že hovoríme o červenom víne. Biele víno nemá rovnaké účinky ako víno červené. Červené víno obsahuje tri veľmi dôležité látky, ktoré chránia Váš organizmus. Nachádzajú sa tu flavonoidy, melatonín a resveratrol. Flavonoidy majú veľmi vysoké antioxidačné vlastnosti. Preto sú jednou z najvhodnejších látok na ochranu proti vzniku rakoviny. Organizmu pomáhajú neutralizovať voľné radikály, ktoré podporujú bunkovú aktivitu, ktorá môže viesť k vzniku rakoviny. Melatonín chráni organizmus proti procesom, ktoré sú spojené so starnutím. Preto sa hovorí, že pri pravidelnom pití jedného pohárika vína Váš organizmus pomalšie starne. Taktiež reguluje prirodzený režim Vášho tela a pomáha Vám lepšie zaspať. Ďalšia látka, resveratrol, sa tvorí v šupke hrozna počas kvasenia vína. Táto látka priaznivo pôsobí na srdce a znižuje výskyt srdcových ochorení.
Prečo piť červené víno?
Prostredníctvom rôznych štúdií bolo preukázané, že resveratrol v červenom víne prináša osobám, ktoré pijú pravidelne pohárik denne, dlhovekosť. Resveratrol sa tiež stará o Váš mozog. Chráni napríklad pred vznikom Alzheimerovej choroby a v staršom veku pred vznikom demencie. Pohárik vínka Vám po ťažkom dni zabezpečí aj rýchlejšie zaspávanie. Okrem toho sa resveratrol postará aj o zabránenie vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Má tiež protizápalové účinky. Resveratrol chráni nielen Vaše srdce, ale aj cievy. Je to tým, že má vlastnosti, ktoré dokážu riediť krv. Tým, že zabraňuje krvným doštičkám, lepiť sa jedna na druhú, obmedzuje tvorbu krvných zrazenín. Ak sa tvoria krvné zrazeniny, môže nastať nedostatok kyslíka, čiže ischémia. Tá v srdci spôsobuje infarkt a v mozgu mŕtvicu.
Verte či nie, ale táto účinná látka znižuje aj nebezpečný LDL cholesterol. Okrem toho sa v červenom víne nachádzajú aj saponíny, ktoré sa taktiež podieľajú na znižovaní cholesterolu. Španielski vedci prišli na ďalšiu zaujímavú vlastnosť vína, a to, že dokáže bojovať s nachladnutím. Ľudia, ktoré denne pili dva poháre červeného vína, mali takmer o 50% nižšiu pravdepodobnosť vzniku nachladenia. Aj keď sa hovorí, že červené víno nepekne zafarbuje naše zuby do tmava, dokáže tiež naše zuby chrániť. Flavonoidy, ktoré sa okrem vína nachádzajú aj v škorici, jablkách, kakau a čaji pomáhajú pri liečbe zápalových ochorení ďasien.
Pomáha bojovať proti rakovine
Španielsko, ako veľký vývozca vína, zabezpečilo množstvo štúdii, ktoré sa venovali prospešnosti vína pre naše zdravie. Španielski výskumníci zistili, že pohár červeného vína denne znižuje riziko rakoviny pľúc o 13%. Štyri poháriky vína znížili výskyt rakoviny prostaty u mužov takmer o 50%. Víno by si sem tam mali dopriať aj ženy. Jeho striedma konzumácia môže pomôcť aj pri ženských problémoch. Jeden pohárik vína denne môže znížiť vznik rakoviny prsníka. Umiernenosť je však potrebná, pretože alkohol vo vyšších množstvách zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsníka u žien.
Alkohol však má aj svoje negatíva
Ani zoznam predošlých zdravotných prínosov neznamená, že by ste mali piť fľašu červeného vína denne. Víno je alkohol a niektorí jedinci by sa mu mali úplne vyhnúť. Určite nie je vhodné pre tehotné ženy, ľudí, ktorí trpia na migrény či ľudí, ktorí berú lieky. Červené víno môže tiež zvýšiť hladinu triglyceridov. Tie sú spojené s cukrovkármi. Ak držíte prísnu diétu, tiež by ste mali zabudnúť na pitie vína. Pohár červeného vína obsahuje až 120 prázdnych kalórii, bez živín. Ďalšie choroby, ktoré sa zhoršujú v dôsledku pitia vína sú ochorenia spojené s vysokým krvným tlakom, pankreatitída, depresia a ochorenia pečene.