Viete aké sú prvé príznaky tehotenstva

Viete aké sú prvé príznaky tehotenstva?

Tehotenstvo je zázrak, ktorý sa u každej ženy prejavuje inak. Zatiaľ čo niektoré ženy pociťujú výrazné príznaky už v prvých týždňoch, iné si svoje tehotenstvo uvedomia až neskôr.

Viete, že niektoré ženy si zamieňajú prvé príznaky tehotenstva s prejavmi blížiacej sa menštruácie? Je to úplne prirodzené, pretože hormóny v tele sa v oboch prípadoch správajú podobne.

Hormonálny kolotoč

Za väčšinou tehotenských príznakov stoja hormonálne zmeny. HCG (ľudský choriový gonadotropín) je hormón, ktorý sa začne produkovať po uhniezdení oplodneného vajíčka v maternici. Práve tento hormón je zodpovedný za pozitívny výsledok tehotenského testu. Ďalšie hormóny, ako progesterón a estrogén, sa tiež zvyšujú a spôsobujú charakteristické zmeny v tele ženy.

Individuálne rozdiely

Každá žena je jedinečná a rovnako jedinečné sú aj jej tehotenské príznaky.

Viete, že niektoré ženy nezažijú žiadne výrazné príznaky až do druhého trimestra? Je to úplne normálne. Intenzita a kombinácia príznakov závisí od mnohých faktorov, ako je vek, genetika, počet predchádzajúcich tehotenstiev alebo celkový zdravotný stav.

Kedy navštíviť lekára?

Ak máte podozrenie, že ste tehotná, určite navštívte svojho gynekológa. Lekár potvrdí tehotenstvo, stanoví termín pôrodu a poskytne vám potrebné informácie o ďalšom priebehu tehotenstva. Kedy by ste mali vyhľadať lekársku pomoc bezodkladne?

  • Silné krvácanie – ak máte akékoľvek krvácanie, ktoré je silnejšie ako menštruácia.
  • Silné bolesti brucha – ak máte bolesti, ktoré neustupujú a sú sprevádzané ďalšími príznakmi, ako je horúčka alebo zimnica.
  • Zvracanie, ktoré vedie k dehydratácii – ak nemôžete udržať žiadnu tekutinu.
  • Bolesť pri močení – ak máte problémy s močením alebo cítite pálenie.

Tipy pre budúce mamičky

  • Zdravá výživa – vyvážená strava bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu je základom zdravého tehotenstva.
  • Dostatok odpočinku – doprajte si dostatok spánku a relaxácie.
  • Mierna fyzická aktivita – konzultáciou s lekárom si vyberte vhodný druh pohybu.
  • Prenatálne vitamíny – nepremeškajte užívanie vitamínov odporúčaných lekárom.
  • Hydratácia – pite dostatok vody.
  • Relaxačné techniky – naučte sa relaxačné techniky, ako je napríklad dychové cvičenia alebo joga.
  • Podpora blízkych – obklopte sa pozitívnymi ľuďmi, ktorí vám poskytnú podporu.

Tehotenstvo je nádherné obdobie plné zmien. Široké portfólio produktov pre budúce ale aj terajšie mamičky nájdete na eshope www.najlekaren.eu. Každá žena tehotenstvo prežíva inak a každý príbeh je jedinečný. Dôležité je prijať svoje telo a všetky zmeny, ktoré sa v ňom dejú. S láskou a starostlivosťou sa priprav na príchod nového človiečika do tvojho života.

Návrat hore