Túto polievku si vychutná aj vaša rodina a priatelia, ktorí nie sú vegáni! Počasie sa ochladzuje, čo znamená, že je ideálny čas na útulnú misku polievky, ktorá vás zahreje a zároveň bojuje proti prechladnutiu a chrípke. Najmä kurkuma a kajenské korenie sú veľmi účinné na posilnenie imunitného systému, spolu s rascou, koriandrom a Garam Masalou.
ZOZNAM INGREDIENCIÍ RECEPTU:
2 až 3 lyžice olivového oleja
150 g / 1+1/2 šálky cibule – nakrájanej
1/2 polievkovej lyžice zázvoru – jemne nasekaného – 1/2 palca zázvoru
1+1/2 polievkovej lyžice cesnaku – jemne nasekaného – 3 až 4 väčšie strúčiky cesnaku
500g karfiolu – rozoberte na ružičky – 4 až 5 vrchovatých šálok cca.
400 g sladkých zemiakov – nakrájaných na kocky – 3 vrchovaté šálky cca.
200g / 1+1/4 šálky približne Paradajky – nakrájané na
900 ml / 4 šálky zeleninového vývaru (s nízkym obsahom sodíka)
475 ml / 2 šálky vody
Soľ podľa chuti (ja som pridala celkom 1+1/4 čajovej lyžičky ružovej himalájskej soli)
Zmes korenia:
1/2 čajovej lyžičky kurkumy
1 čajová lyžička mletej rasce
1 čajová lyžička mletého koriandra
1/4 čajovej lyžičky Garam Masala
1/4 čajovej lyžičky mletej škorice
1/4 čajovej lyžičky kajenského korenia (nepovinné)
1/3 šálky / 75 ml vody
Zdobenie:
Citrónová šťava (ja som pridala 1/2 polievkovej lyžice)
Mleté čierne korenie (pridala som 1/2 čajovej lyžičky)
Kvapka olivového oleja (ja som pridala 1 polievkovú lyžicu organického olivového oleja lisovaného za studena)
METÓDA:
Začnite prípravou zmesi korenia. Do misky pridajte kurkumu, rascu, koriander, garam masalu, škoricu, kajenské korenie, vodu a dobre premiešajte, kým nevznikne kaša. Odstavte.
Do rozohriateho hrnca pridajte olivový olej, cibuľu, 1/4 čajovej lyžičky soli a na miernom ohni smažte, kým cibuľa nezačne karamelizovať. Pridanie soli do cibule uvoľní jej vlhkosť a pomôže jej rýchlejšie sa uvariť / karamelizovať, preto tento krok nevynechajte.
Potom pridajte nakrájaný zázvor a cesnak a smažte asi 1 minútu alebo kým sa nerozvonia. Teraz znížte teplotu a pridajte zmes korenia a dobre premiešajte. Pokračujte vo varení, kým sa neodparí všetka vlhkosť a nevznikne hustá pasta. Potom pridajte karfiol, sladké zemiaky, paradajky, zeleninový vývar, vodu, soľ a všetko dôkladne premiešajte. Prikryte pokrievkou a priveďte do varu. Keď začne vrieť, znížte teplotu na stredne nízku a varte približne 15 až 20 minút alebo kým sa sladké zemiaky neuvaria. Pred mixovaním vypnite oheň a nechajte vychladnúť.
Teraz ho rozmixujte na hladké pyré. Zapnite sporák, priveďte polievku do varu a varte približne 1 minútu. Zabránite tak oddeleniu dužiny a vody a získate lepšiu konzistenciu a štruktúru. Vypnite oheň a pridajte citrónovú šťavu, kvapku olivového oleja a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti. Dobre premiešajte, prikryte pokrievkou a pred podávaním nechajte 3 až 4 minúty odpočívať, aby sa chute spojili. Podávajte horúce s chrumkavým celozrnným chlebom.
“ Porovnanie cien tovaru, recenzie, hodnotenia „
Ak je polievka príliš hustá, zrieďte ju trochou vriacej vody, NE Pridávajte do nej studenú vodu, inak sa jej chuť pokazí.
DÔLEŽITÉ POZNÁMKY:
– Pridanie soli do cibule uvoľní jej vlhkosť a pomôže jej rýchlejšie sa uvariť / karamelizovať, preto tento krok nevynechajte
– Pred pridaním zmesi korenín znížte teplotu, čím zabránite ich spáleniu – spálené korenie spôsobí, že pokrm bude horký.
– Jedlo dotvára príloha, preto nevynechávajte žiadnu z ingrediencií.
– Každý sporák je iný, preto v prípade potreby primerane upravte čas varenia a teplotu vášho sporáka
– Ak je polievka príliš hustá, zrieďte ju trochou vriacej vody, NE Pridávajte do nej studenú vodu, inak by sa pokazila jej chuť.