Kari sladké zemiaky a karfiol, recept na polievku

Kari sladké zemiaky a karfiol

Túto polievku si vychutná aj vaša rodina a priatelia, ktorí nie sú vegáni! Počasie sa ochladzuje, čo znamená, že je ideálny čas na útulnú misku polievky, ktorá vás zahreje a zároveň bojuje proti prechladnutiu a chrípke. Najmä kurkuma a kajenské korenie sú veľmi účinné na posilnenie imunitného systému, spolu s rascou, koriandrom a Garam Masalou.

ZOZNAM INGREDIENCIÍ RECEPTU:

2 až 3 lyžice olivového oleja
150 g / 1+1/2 šálky cibule – nakrájanej
1/2 polievkovej lyžice zázvoru – jemne nasekaného – 1/2 palca zázvoru
1+1/2 polievkovej lyžice cesnaku – jemne nasekaného – 3 až 4 väčšie strúčiky cesnaku
500g karfiolu – rozoberte na ružičky – 4 až 5 vrchovatých šálok cca.
400 g sladkých zemiakov – nakrájaných na kocky – 3 vrchovaté šálky cca.
200g / 1+1/4 šálky približne Paradajky – nakrájané na
900 ml / 4 šálky zeleninového vývaru (s nízkym obsahom sodíka)
475 ml / 2 šálky vody
Soľ podľa chuti (ja som pridala celkom 1+1/4 čajovej lyžičky ružovej himalájskej soli)

Zmes korenia:
1/2 čajovej lyžičky kurkumy
1 čajová lyžička mletej rasce
1 čajová lyžička mletého koriandra
1/4 čajovej lyžičky Garam Masala
1/4 čajovej lyžičky mletej škorice
1/4 čajovej lyžičky kajenského korenia (nepovinné)
1/3 šálky / 75 ml vody

Zdobenie:
Citrónová šťava (ja som pridala 1/2 polievkovej lyžice)
Mleté čierne korenie (pridala som 1/2 čajovej lyžičky)
Kvapka olivového oleja (ja som pridala 1 polievkovú lyžicu organického olivového oleja lisovaného za studena)

METÓDA:

Začnite prípravou zmesi korenia. Do misky pridajte kurkumu, rascu, koriander, garam masalu, škoricu, kajenské korenie, vodu a dobre premiešajte, kým nevznikne kaša. Odstavte.

Do rozohriateho hrnca pridajte olivový olej, cibuľu, 1/4 čajovej lyžičky soli a na miernom ohni smažte, kým cibuľa nezačne karamelizovať. Pridanie soli do cibule uvoľní jej vlhkosť a pomôže jej rýchlejšie sa uvariť / karamelizovať, preto tento krok nevynechajte.
Potom pridajte nakrájaný zázvor a cesnak a smažte asi 1 minútu alebo kým sa nerozvonia. Teraz znížte teplotu a pridajte zmes korenia a dobre premiešajte. Pokračujte vo varení, kým sa neodparí všetka vlhkosť a nevznikne hustá pasta. Potom pridajte karfiol, sladké zemiaky, paradajky, zeleninový vývar, vodu, soľ a všetko dôkladne premiešajte. Prikryte pokrievkou a priveďte do varu. Keď začne vrieť, znížte teplotu na stredne nízku a varte približne 15 až 20 minút alebo kým sa sladké zemiaky neuvaria. Pred mixovaním vypnite oheň a nechajte vychladnúť.

Teraz ho rozmixujte na hladké pyré. Zapnite sporák, priveďte polievku do varu a varte približne 1 minútu. Zabránite tak oddeleniu dužiny a vody a získate lepšiu konzistenciu a štruktúru. Vypnite oheň a pridajte citrónovú šťavu, kvapku olivového oleja a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti. Dobre premiešajte, prikryte pokrievkou a pred podávaním nechajte 3 až 4 minúty odpočívať, aby sa chute spojili. Podávajte horúce s chrumkavým celozrnným chlebom.

Porovnanie cien tovaru, recenzie, hodnotenia

Ak je polievka príliš hustá, zrieďte ju trochou vriacej vody, NE Pridávajte do nej studenú vodu, inak sa jej chuť pokazí.

DÔLEŽITÉ POZNÁMKY:

– Pridanie soli do cibule uvoľní jej vlhkosť a pomôže jej rýchlejšie sa uvariť / karamelizovať, preto tento krok nevynechajte
– Pred pridaním zmesi korenín znížte teplotu, čím zabránite ich spáleniu – spálené korenie spôsobí, že pokrm bude horký.
– Jedlo dotvára príloha, preto nevynechávajte žiadnu z ingrediencií.
– Každý sporák je iný, preto v prípade potreby primerane upravte čas varenia a teplotu vášho sporáka
– Ak je polievka príliš hustá, zrieďte ju trochou vriacej vody, NE Pridávajte do nej studenú vodu, inak by sa pokazila jej chuť.

Návrat hore