Viete, že ho pomaranče obsahujú, ale možno neviete, akú úlohu zohráva v tele a či ho prijímate dostatočne.
Vitamín C nie je žiadnou výnimočnou živinou, ale už mnoho rokov sa vie, že zohráva dôležitú úlohu pre naše zdravie, pretože biochemik Albert Szent-Györgyi ho prvýkrát izoloval v roku 1928. Pred týmto objavom ľudia nevedeli, prečo námorníci, ktorých strava sa vo veľkej miere spoliehala na mäso a škrob a neobsahovala žiadne čerstvé ovocie alebo zeleninu, stále končili so skorbutom. Hoci jeden lekár poznamenal, že konzumácia citrusových plodov môže pomôcť pri liečbe skorbutu, nevedelo sa, že k ochoreniu viedol nedostatok vitamínu C, ktorý sa v týchto plodoch nachádza vo vysokej koncentrácii.
Dnes je známe, že vitamín C pomáha podporovať náš imunitný systém a bežne sa nachádza samostatne v doplnkoch stravy alebo v zmesi s inými živinami v multivitamínoch. V posledných rokoch sa vitamín C stáva čoraz obľúbenejšou zložkou aj v kozmetických výrobkoch, pretože nám pomáha bojovať proti škodlivým účinkom slnečného žiarenia a znečistenia a znižuje zápaly. Čo presne je teda vitamín C a ako ho naše telo využíva na udržanie zdravia?
Čo je to vitamín C?
Vitamín C – známy aj ako kyselina askorbová – je vitamín rozpustný vo vode. To znamená, že naše telo ho nedokáže uskladniť a musíme sa uistiť, že ho každý deň dostávame dostatok prostredníctvom stravy.
Ak chcete získať dostatočný príjem vitamínu C, snažte sa jesť široké spektrum ovocia a zeleniny. Väčšina ľudí už vie, že sa nachádza v citrusových plodoch, ale zdrojom vitamínu C sú aj bobuľovité ovocie, paprika, paradajky, zelená zelenina a zemiaky. Hoci je možné dosiahnuť dostatočné množstvo vitamínu C len prostredníctvom stravy, môžete sa rozhodnúť doplniť ho doplnkom, ak nie vždy dosiahnete odporúčanú dávku päťkrát denne.
Aké sú zdravotné výhody vitamínu C?
Vitamín C má v našom tele celý rad dôležitých úloh. Je nevyhnutný pre rast a obnovu všetkých tkanív a pomáha nám vstrebávať železo z rastlinných zdrojov. Vitamín C je silný antioxidant a chráni bunkové membrány pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Existuje veľa sľubných štúdií, ktoré naznačujú, že by mohol pomáhať predchádzať rôznym chorobám a ochoreniam.
Zníženie bežného prechladnutia
V štúdii z roku 2017 vedci z Helsinskej univerzity zistili, že užívanie až 8 mg vitamínu C denne môže skrátiť dobu, počas ktorej trpíte prechladnutím. V tej istej štúdii sa zistilo, že u aktívnych ľudí by užívanie doplnku vitamínu C mohlo znížiť počet prechladnutí na polovicu.
Prevencia srdcových ochorení
Vitamín C nám tiež pomáha udržiavať zdravé tepny. Výskumom uverejneným v časopise International Journal of Molecular Sciences v roku 2016 sa zistilo, že vitamín môže spomaliť postup aterosklerózy – ochlpenia tepien -, ktoré môže znížiť prietok krvi.
Čo sa stane, ak nemáte dostatok vitamínu C?
Skorbut, spôsobený vážnym nedostatkom vitamínu C, je zriedkavý a vyskytuje sa len vtedy, ak nemáte dostatok vitamínu C v strave aspoň tri mesiace. Jeho príjem by ste však mali zvýšiť, ak ste tehotná, dojčíte alebo ste sa zle cítili. Riziko nedostatku vitamínu C zvyšuje aj fajčenie, pretože znižuje vstrebávanie vitamínu v tele.
Ktorý typ doplnku stravy s vitamínom C by som mal užívať?
K dispozícii sú tablety, kapsuly, žuvacie, šumivé alebo tekuté formy doplnkov, preto môže byť mätúce vedieť, ktorý typ vitamínu C si vybrať. Väčšina ľahko dostupných doplnkov vitamínu C sa však dodáva v nasledujúcich variantoch:
Kyselina askorbová je najjednoduchšia a najbežnejšia forma vitamínu C.
Časovo uvoľňovaný vitamín C uvoľňuje vitamín pomaly počas niekoľkých hodín, čo vedie k zvýšenému vstrebávaniu a dlhšiemu pôsobeniu.
Ester-C je šetrnejšia forma vitamínu C, ktorá je najlepšou voľbou, ak máte citlivý žalúdok.
Foto: iStock / Zdroj: Healthy Magazine / Autor: Niamh Leonard-Bedwell