Priblížte sa k prírode s týmto jemným a lahodným dezertom
Baza, „čarodejnícky strom“, sa už tisíce rokov používa v medicíne na liečbu chrípky, prechladnutia a iných ochorení a naďalej zohráva dôležitú úlohu v modernej bylinnej medicíne. Už len samotný zber kvetov alebo plodov je liečivý. Je ich veľa, dajú sa ľahko identifikovať a nádherne voňajú, takže sú ideálne do tohto jemného a chutného dezertu.
Základ tohto koláča tvoria sušené marhule a vločky, ktoré dopĺňajú sladkú bielu čokoládu s vanilkovou príchuťou a jemnú vôňu kvetov bazy. Ak vám zostane nejaký základ, vyvaľkajte z neho guľôčky a zjedzte ich neskôr ako občerstvenie. Uchovávajte v uzavretej nádobe.
Prezentácia tohto koláča je inšpirovaná jedným z dezertov šéfkuchára Bertranda Grebauta v jeho reštaurácii Septime v Paríži. Jednoduchosť a hlboký zmysel pre úctu k surovinám sú zjavné v celom ich menu, vďaka čomu patrí medzi moje obľúbené. V reštaurácii Septime, ako aj medzi najlepšími reštauráciami na svete, je zreteľná snaha o skutočnejší štýl stravovania, ktorého cieľom je priblížiť nás, stravníkov, k prírode a pôvodu našich potravín. Je to na míle vzdialené od prefíkaných jedál z minulosti a snažím sa to napodobniť aj vo svojej kuchyni.
Podáva sa 8 porcií
Ingrediencie
Extra panenský olivový olej na vymastenie
100 g zmesi orechov (napr. para orechy, lieskové orechy, vlašské orechy)
50 g vločiek (napr. pohánka, ovos, špalda)
150 g sušených nesírených marhúľ
10 g pufovaného prosa, amarantu alebo ryže
200 g kvalitnej bielej čokolády nakrájanej na kúsky
300 g organického certifikovaného hodvábneho tofu
1 polievková lyžica chia semienok, rozomletých v tĺčiku alebo mlynčeku na korenie
Kvety bazy (a/alebo jedlé kvety) na ozdobu
Vybavenie
4 x 8-10 cm tortové formy alebo 1 x 23 cm tortová forma
Postup
1. Koláčovú(-é) formu(-y) vymastíme a vyložíme nebieleným pergamenovým papierom.
2. Na prípravu základu rozmixujte zmiešané orechy v kuchynskom robote na hrubé kúsky. Pridajte vločky, marhule a 2 lyžice vody a rozmixujte na hrubú kašu. Zmes vyklopte na pracovnú plochu a vmiešajte do nej napučané zrná. Cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 5 mm, potom ho preneste do koláčovej formy (foriem) a vyložte ňou.
3. Na prípravu polevy rozpustite bielu čokoládu v žiaruvzdornej miske nad hrncom s horúcou, ale nie vriacou vodou. Do kuchynského robota nalejte tofu, potom roztopenú čokoládu a mleté chia semienka. Rozmixujte do hladka. Nalejte do koláčového(-ých) základu(-ov) a nechajte v chladničke niekoľko hodín stuhnúť.
4. Koláč alebo koláče podávajte ozdobené množstvom jednotlivých kvetov.
Autor, Foto a Zdroj: Healthy Magazine